Proč je rychlost webu klíčová pro vaše online podnikání

Proč je rychlost webu klíčová pro vaše online podnikání

Rychlost načítání webu je v dnešní uspěchané době naprosto klíčová. Podívejme se na to, co vše je pro rychlý web potřeba.

Představte si, že přijdete do obchodu a prodavač vás nechá čekat několik minut, než vás obslouží. Pravděpodobně nebudete nadšeni a příště zavítáte jinam. Stejné je to i s webovými stránkami. Pokud se váš web načítá příliš dlouho, návštěvníci ztrácejí trpělivost a odcházejí ke konkurenci. A to si v současném vysoce konkurenčním prostředí nemůžete dovolit.

Proč je tedy rychlost webu tak důležitá? 

Hlavním důvodem je uživatelská zkušenost (UX). Lidé jsou zvyklí na okamžité výsledky a nejsou ochotní čekat. Pokud se váš web načítá rychle, návštěvníci se cítí spokojeni a jsou více nakloněni prozkoumat vaši nabídku. Naopak pomalé načítání vede k frustraci a vysoké míře okamžitého opuštění stránky. 

Rychlost webu také ovlivňuje vaše postavení ve vyhledávačích. Google a další vyhledávače berou rychlost načítání jako jeden z faktorů při řazení výsledků vyhledávání. Rychlejší weby se tedy zobrazují na vyšších pozicích, což přináší více organické návštěvnosti.

Představte si, že máte e-shop s oblečením. Potenciální zákazník hledá nové džíny a klikne na odkaz na váš web. Pokud se stránka načte rychle, zákazník si prohlédne vaši nabídku a třeba si nějaké džíny i koupí. Pokud se ale web načítá dlouho, zákazník netrpělivě čeká a mezitím klikne na konkurenční e-shop, který se načetl rychleji. A vy přicházíte o obchod. Takových příběhů se denně odehrávají tisíce. Rychlost webu tedy přímo ovlivňuje vaše tržby a ziskovost podnikání.

Jak na rychlý web

OptimWebu na rychlost dbáme od samého počátku vývoje. Optimalizujeme každý detail, aby načítání našich webových stránek a e-shopů bylo co nejsvižnější. 

Začínáme u obrázků, které tvoří velkou část datového objemu stránky. Obrázky proto automaticky návštěvníkům servírujeme ve formátech WebP nebo AVIF, které mají výrazně menší datovou velikost než klasické JPG či PNG. Pečlivě hlídáme také rozlišení obrázků, aby zbytečně nezpomalovaly web. Kde to jde, tam také používáme techniku líného načítání (lazy loading), kdy se obrázky stahují až ve chvíli, kdy je uživatel potřebuje vidět.

Důležitou roli hrají také fonty a CSS styly. Fonty načítáme moderním způsobem, který eliminuje problikávání textu (FOIT). Generujeme také tzv. kritické styly. To je minimum stylů potřebných k zobrazení prvního viditelného obsahu, které vkládáme přímo do HTML, aby je prohlížeč měl k dispozici okamžitě. Ostatní styly načítáme až následně, aby nebrzdily vykreslení stránky. Assety komprimujeme a odkládáme spuštění blokujícího JavaScriptu, dokud není vše potřebné načteno.

Pro ještě rychlejší doručení obsahu využíváme CDN (Content Delivery Network). CDN je síť serverů rozmístěných po celém světě, které uchovávají kopie assetů z vašeho webu. Když pak uživatel načítá web, obsah se mu stahuje z geograficky nejbližšího serveru, což významně snižuje latenci (odezvu serveru). Obsah navíc doručujeme přes šifrované HTTPS spojení s HTTP/2 či HTTP/3 protokolem, které umožňují multiplexování a lepší kompresi dat.

Zkrátka a dobře, pro bleskovou rychlost webu děláme maximum. Od optimalizace cloudové infrastruktury až po každý element na stránce. Cílem je instantní načtení stránky, aby návštěvníci měli skvělý zážitek a rádi se na váš web vraceli. Rychlost je zásadní, i když často přehlížený, faktor úspěchu v online světě. Proto pro vás tvoříme weby, které jsou nejen krásné a funkční, ale taky rychlé jako blesk. Weby, které pomáhají vašemu podnikání růst.

Promyšlený web - to je OptimWeb.

Za výsledky jdeme společně. Ozvěte se!

Potřebujete redesign starého webu či e-shopu? Máte nový webový projekt připravený? Máte ho zatím pouze v hlavě? Neváhejte nás kontaktovat. Rádi s vámi projekt zkonzultujeme a pomůžeme vám nalézt optimální řešení.